Kebolehpercayaan tehadap laporan kewangan organisasi bukan keuntungan dan laporan perbelanjaan mengikut fungsi - Abu Bakar, Noor Raudhiah; Tajuddin, Teh Suhaila; Abdul Karim, Norlia; Mohd Said, Ridzwana (World Conference Resources, 2016)
Laporan kewangan bukan keuntungan berpotensi untuk penipuan dan skandal perakaunan kerana terdapat kekurangan piawai perakaunan. Kebanyakan organisasi bukan keuntungan (OBK) tidak dapat memberikan maklumat tentang tentang keberkesanan relatif mereka dalam memenuhi misi mereka dan ini telah menyebabkan kurangnya kebolehpercayaan dikalangan pengguna. Selain tu, penderma, penaja, dan pemantau pertubuhan kebajikan telah meletakkan terlalu bergantung kepada petunjuk kewangan, banyak yang berdasarkan perbelanjaan berfungsi dilaporkan. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti sejauhmana penggunaan laporan perbelanjaan mengikut fungsi dikalangan OBK di Malaysia. Klasifikasi perbelanjaan berdasarkan fungsi mencerminkan perbelanjaan sesuai dengan maksud yang mana perbelanjaan tersebut dilakukan. Satu penyampaian perbelanjaan berfungsi membantu pembaca penyata kewangan (termasuk penderma, yayasan, pengawal selia, dan institusi kewangan) dalam memahami bagaimana sebuah organisasi bukan keuntungan membelanjakan sumber-sumbernya. Kajian ini menggunakan pendekatan penyelidikan kualitatif untuk memenuhi objektif yang telah digariskan. Temubual secara bersemuka dijalankan antara penyedia laporan kewangan OBK dipilih. Selain itu, laporan kewangan OBK juga akan dianalisis untuk mengenal pasti bagaimana perbelanjaan berfungsi dibentangkan. Hasil kajian ini dijangka menyatakan amalan semasa laporan perbelanjaan berfungsi dengan OBK di Malaysia. Pembentangan perbelanjaan mengikut fungsi adalah bermakna kepada pengguna dan digalakkan bagi semua organisasi bagi meningkatkan kebolehpercayaan pengguna dan menggalakkan akauntabiliti di kalangan OBK.