Kebimbangan Prapertandingan dan Orientasi Matlamat Dalam kalangan Peserta Merentas Desa - Ujang, Aris Fazil (2005)
Tujuan kajian ini adalah untuk melihat hubungan antara kebimbangan prapertandingan dan orientasi matlamat di kalangan peserta merentas desa. Subjek kajian ini terdiri daripada peserta merentas desa (N-464) yang mewakili negeri masing-masing dalam Kejohanan Merentas Desa Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) di Port Dickson, Negeri Sembilan bagi tahun 2003. Peserta-peserta terdiri daripada peserta lelaki (N=237) dan perempuan (N=227) yang benunur antara 13 hingga 18 tahun (min=15.58).S emua subjek memberi maklum balas menggunakan sod selidik Competitive State Anxiety Inmtory-2 (SCAI-2; Martens, et.al. 1990) dan Task and Ego Orientation in Sport Questionnuire (TEOSQ; Duda & Nicholls, 1992).Hasil analisis min dan sisihan piawai mendapati, kese1uruha.n peserta merentas desa MSSM menunjukkan tahap kebimbangan prapertandingan (M-64.32, SD=8.3 1) yang sederhana. Dapatan kajian juga menunjukkan kebimbangan kognitif, kebimbangan soxrliitik dan keyakinan diri pada tahap yang sederhana. Pesertapeserta merentas desa juga cenderung kepada corak orientasi matlamat yang berorientasikan tugasan berbanding orientasi ego. Dapatan kajian menunjukkan kebimbangan prapertandingan peserta merentas desa bawah 15 tahun (M=64.45,S Dz8.30) dan bawah 18 tahun (Mz64.19, SD-8.34) pada tahap yang sederhana. Dapatan kajian juga menunjukkan ketiga-tiga subskala kebimbangan prapertandingan bagi peserta bawah 15 tahun dan bawah 18 tahun pada tahap yang sederhana. Peserta hagi kedua-dua kategori juga cenderung kepada corak orientasi matlamat yang berorientasikan tugasan. Hasil daripada analisis ujian-t menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signSkan @ > .05) bagi subskala kebimbangan prapertandingan bagi peserta bawah 15 tahun dm bawah 18 tahun yang berlainan jantina dan berbeza pengalaman. Dapatan kajian juga menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan @ > -05) bagi subskala orientasi matlamat bagi peserta bawah 15 dm 18 tahun yang berlainan jantina dan berbeza pengalaman.Dapatan kdian ini juga mendapati wujud hubungan yang s@Skan antara kebimbangan prapertandingan dan orientasi matlamat bagi peserta bawah 15 tahun (r=.l68, p.05) dan bawah 18 tahun (p.271, p.01). Bagi peserta bawah 15 tahun dan bawah 18 tahun didapti wujud hubungan yang siguifikm antara orientasi tugasan dengan kebimbangan prapertandingan, kebimbangan somatik dan keyalrinan diri manakala urientasi ego mempunyai hubungan yang signihkan dengan kebimbangan somatik. Orientasi ego bagi peserta merentas desa bawah 15 tahun mempunyai hubungan yang negatif dengan keyakinan diri. Hasil analisis regrasi berganda stepwise menunjukkan orientasi tugasan adalah faktor peramal bagi kebimbangan prapertandingan peserta merentas desa bawah 15 tahun dan bawah 18 tahun MSSM. Kajian ini telah menunjukkan bahawa instrumen kajian SCAI-2 (Martens, et.al. 1990) dan TEOSQ (Duda 8a Nicholls, 1992) sesuai diaplikasikan dstam mengkaji kebimbangan prapertandingan dan corak orientasi matlamat di kalangan atlet di Malaysia.