Persepsi prestasi kerajaan menjelang PRU-14: analisis segmen B40 di Selangor - Abdul Azzis, Muhammad Shamshinor; Mohd Noor, Mansor; Mohd Ali, Muhammad Asri; Mohd Yusof, Ahmad Rizal; Ismail, Mohd Mahadee; Tajari, Arvin; Zainuddin, Najiha (Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia, Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2016)
Kajian ini menganalisis persepsi pengundi berdaftar yang berpendapatan rendah (B40) terhadap prestasi kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri Selangor. Persepsi dari segmen ini adalah signifikan dalam menilai tren pengundian menjelang PRU-14 kerana golongan B40 adalah segmen pengundi terbesar di Malaysia dari segi pecahan pendapatan isi rumah. Dengan menggunakan reka bentuk sequential exploratory dalam metodologi campuran (mixed method), kajian ini memfokuskan kepada prestasi pemerintah persekutuan & negeri Selangor melalui analisis 10 domain polisi serta isu semasa. Dapatan kajian menghujahkan kelemahan prestasi kerajaan persekutuan berbanding kerajaan negeri serta elemen ekonomi sebagai pertimbangan dominan yang mendasari persepsi B40.