Faktor kemurungan pelajar tingkatan empat di daerah Tuaran Sabah : pencapaian akademik, penghargaan kendiri dan kecerdasan emosi - Dangku, Jinimy; Mad Baguri, Ezza; Abdullah, Maria Chong; Roslan, Samsilah (2017)
Kajian ini membincangkan tahap kemurungan berdasarkan jantina pelajar, mengenal pasti hubungan antara faktor pencapaian akademik, penghargaan kendiri dan kecerdasan emosi dengan kemurungan pelajar serta menentukan peramal utama kepada tahap kemurungan pelajar. Responden kajian ini melibatkan seramai 200 orang pelajar tingkatan empat yang dipilih secara rawak di dua buah sekolah menengah daerah Tuaran, Sabah. Pencapaian akademik diukur menggunakan pencapaian pelajar dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR). Alat ukur Beck Depression Inventory (BDI-II) telah digunakan untuk mengukur tahap kemurungan pelajar. Manakala Rosenberg Self Esteem Scale (RSES) digunakan untuk mengukur tahap penghargaan kendiri pelajar dan The Assessing Emotions Scale (AES) pula digunakan untuk mengukur tahap kecerdasan emosi pelajar. Data dianalisis menggunakan Statistic Package Social Sciences (SPSS) versi 22. Statistik deskriptif dan inferensi, korelasi Pearson, ujian-t dan regresi linear mudah digunakan dalam menganalisis dapatan kajian. Dapatan kajian menunjukkan pelajar tingkatan empat di daerah Tuaran secara keseluruhannya mengalami kemurungan pada tahap yang rendah dan tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara min tahap kemurungan pelajar berdasarkan jantina (t= -4.04, p>0.05). Analisis korelasi Pearson mendapati pemboleh ubah penghargaan kendiri mempunyai hubungan yang signifikan dengan kemurungan pelajar (r=-.25, p<0.05) dan menjadi faktor peramal kepada kemurungan pelajar. Kesimpulannya, aspek penghargaan diri adalah faktor utama yang perlu ditekankan dalam pendidikan anak-anak di rumah serta aktiviti-aktiviti di sekolah dengan memberikan pengiktirafan bagi setiap pencapaian yang para pelajar peroleh.