Bahasa Melayu dan pemerkasaan masyarakat Malaysia - Musa, Hashim (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Pemerkasaan bermaksud menjadikan (sesuatu) hebat, kuat, terkenal, berdaulat, dominan dan sebagainya (Kamus Dewan Edisi Ke-4, 2005: 1189-1190). Dleh itu pemerkasaan masyarakat bermaksud menjadikan sesebuah masyarakat hebat, terkenal, berdaulat dan dominan di dunia hebat dari segi i1mu pengetahuan dan pendidikan, dari segi kebudayaan. dari segi politik. dari segi ekonorni, dan dari segi kedaulatannya. Pemerkasaan masyarakat juga boleh membawa maksud dukungan kuasa dan wibawa dimiliki oleh masyarakat dan rakyat jelata demi masa depannya, bukan oleh golongan kecil pernlrnpin, ketua dan elitnya. Suasana demikian wujud di negara-negara yang mempunyai golongan kelas menengah yang besar yang berpengaruh dan yang menjadi pengungkap dan penggerak suara hati rakyat jelata (social conscience), seperti yang ada di kalangan negara maju yang akan dibincangkan dalam kertas kerja ini.