Selang Peramalan Bayesan untuk Data Masa Hayat Pareto di Bawah Penapisan Jenis II - Supandi, Epha Diana (2005)
Kajian di dalam tesis ini adalah mengenai selang peramalan Bayesan bagi taburan Pareto. Dalam penapisan jenis II, andaikan dalam ujikaji terdapat n komponen, maka ujikaji akan diberhentikan setelah terdapat k komponen pertama didapati gagal (k < n). Peramalan bagi cerapan-cerapan hadapan (komponen sisaan) adalah dengan mengira berapa jangka masa yang diperlukan bagi komponen tersebut dari mulai beroperasi sampai mengalami kegagalan.