Fenomena sosial dalam novel Nenek karya Razali Endun - Md Zain, Rosnani; Nik Muhamad Affendi, Nik Rafidah (Penerbit Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2017)
Kertas kerja ini membicarakan fenomena sosial yang terdapat dalam novel Nenek karya Razali Endun. Novel Nenek merupakan pemenang Hadiah Sastera Perdana 2014. Fenomena sosial merupakan kenyataan mengenai masyarakat dan manusia tidak boleh lari daripada membicarakannya. Hal ini kerana, sastera dan masyarakat mempunyai hubungan yang erat. Novel Nenek dikatakan sebuah naskhah yang memaparkan fenomena politik sahaja. Adakah benar dakwaan tersebut. Objektif kajian ini adalah untuk mengklasifikasi dan menganalisis fenomena sosial yang terdapat dalam novel ini. Objektif kajian ini juga adalah untuk menjawab dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan bahawa novel Nenek hanya memaparkan fenomena politik sahaja. Hasil kajian mendapati teks ini menyentuh mengenai tatacara perhubungan dalam masyarakat, kekeluargaan, kemiskinan dan pembangunan sosioekonomi masyarakat. Setelah diteliti, fenomena sosial yang terdapat dalam novel Nenek merupakan fenomena semasa. Sehubungan dengan itu, kajian ini melihat fenomena sosial daripada perspektif teori fakta sosial Emile Durkhiem.