Hang Tuah catatan Vijayanagara - Musa, Hashim; Kamaruddin, Rohaidah; Ahmad, Shamshull Kamar (Universiti Putra Malaysia Press, 2017)
Buku ini adalah kesinambungan buku Hang Tuah: Catatan Okinawa bagi membuktikan kewujudan watak Hang Tuah dalam sejarah Melayu Nusantara. Bagi membuktikan lagi kewujudan watak laksamana Melaka ini, penulis telah ke Vijayanagara, India seperti yang tercatat dalam buku Hikayat Hang Tuah. Hikayat Hang Tuah mencatatkan bahawa Laksamana telah ke Vijayanagara untuk berkhidmat di bawah Maharaja India di jajahan Vijayanagara. Semoga dengan penulisan ini menambah kukuhnya dapatan adiwira yang diberi nama Hang Tuah ini benar-benar wujud dalam sejarah kegemilangan Empayar Melaka.