Apresiasi sastera: antologi kubentang sehelai peta - Othman, Shamsudin (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2017)
Buku Apresiasi Sastera: Antologi Kubentang Sehelai Peta ini merupakan buku sokongan kepada buku teks Antologi Teks Kesusasteraan Melayu Moden Tingkatan 4 dan 5: Kubentang Sehelai Peta. Buku yang berkonsepkan mesra murid ini dipersembahkan dalam bentuk bimbingan yang mudah. Matlamat penerbitan buku ini secara khususnya adalah untuk membimbing murid yang akan mengambil kertas Kesusasteraan Melayu dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Bimbingan yang diberikan adalah berdasarkan sukatan pelajaran KBSM dan sedekat mungkin dapat memenuhi kehendak Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM).