Apresiasi KOMSAS: darah titik di Semantan - Othman, Shamsudin (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2017)
Buku Apresiasi KOMSAS: Darah Titik di Semantan ini merupakan buku sokongan kepada buku teks Novel Komponen Sastera (KOMSAS) dalam Mata Pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan 2: Darah Titik di Semantan. Buku yang berkonsepkan mesra murid ini dipersembahkan dalam bentuk bimbingan yang mudah. Matlamat penerbitan buku ini secara khususnya adalah untuk membimbing pelajar yang akan menjawab soalan peperiksaan dalam Kertas Bahasa Melayu. Bimbingan yang diberikan adalah berdasarkan sukatan pelajaran KBSM dan sedekat mungkin dapat memenuhi kehendak Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM). Bagi memudahkan pelajar memahami buku ini, bentuk persembahan dan pendekatan dirancang bermula daripada konsep pengenalan umum tentang konsep sastera dengan lebih dekat dan mudah. Dengan penerbitan buku ini, diharapkan pelajar dapat memanfaatkan proses pembelajaran sastera dengan sebaik-baiknya.