Analogi Nabawi dalam kehidupan insani - Othman, Mohd Sukki (Rimbunan Islamik Media, 2017)
Masyarakat Melayu Islam juga terkenal dengan sikap lemah lembut dan sopan santun dalam berbicara. Jika disoroti sejarah, kita akan dapati perumpamaan dan kiasan sudah sebati dalam kehidupan seharian masyarakat Melayu dalam percakapan dan perbualan harian. Kiasan dan perumpamaan juga telah dijadikan salah satu pendekatan dalam mendidik generasi Melayu dari dulu sehingga sekarang. Namun begitu, tidaklah ada yang lebih baik dalam menjadikan panduan dan ikatan selain yang datang daripada Allah SWT dan Rasullullah SAW.