Makna perkataan hujan dalam al-Quran berdasarkan konteks situasi - Shafie, Asrul Azam; Othman, Mohd Sukki; Ismail, Muhd Zulkifli (Penerbit UTM Press, 2017)
Kajian ini merupakan analisis terhadap makna perkataan hujan berdasarkan konteks situasi. Konteks situasi yang terdapat dalam al-Quran diteliti berdasarkan komponen situasi dalam teori semiotik sosial Halliday (1978) dan Siaq Mauqif dalam kajian al-Quran. Analisis ini bakal menjawab isu penggunaan perkataan yang berbeza untuk situasi tertentu dalam al-Quran. Peranan komponen situasi adalah penting dalam pemilihan perkataan berkenaan disamping makna asal dan faktor bahasa yang lain. Data yang dipilih ialah perkataan matar, ghaith, soyyib, wabil dan wadq yang menggambarkan hujan dalam al-Quran. Dapatan kajian menunjukkan perkataan-perkataan berkenaan digunakan dalam situasi yang berbeza dan tidak boleh ditukar ganti.