Plot penceritaan dalam shoujo manga - Mamat, Roslina; Abdul Halim, Hazlina; Mansor, Nor Shahila; Abd Rahim, Normaliza (2015)
Shojo manga adalah genre komik Jepun yang mensasarkan gadis remaja yang berumur dari tujuh tahun sehingga dua puluh tahun sebagai pembaca utama. Shojo yang bermaksud ‘gadis kecil’ dan manga bermaksud ‘komik’ mempunyai variasi dari segi naratif dan stail grafik, berlatar belakangkan sejarah sehingga kepada sains fiksyen. Kebiasaannya shojo manga dipenuhi dengan unsur romantik, humor, konflik dan emosi dalam perhubungan cinta antara perempuan dan lelaki. Definisi shojo manga bukan terhadap cerita atau lakaran dalam sesuatu komik tetapi adalah berdasarkan sasaran demografik pembaca. Antara shojo manga yang popular adalah Kaichowa maid sama, Sailor Moon, Boys over flower dan Ouran High School Host Club. Shojo manga yang paling terkenal di Amerika Syarikat adalah Sailor Moon (1992-1997) dan Fruits Basket (1999-2006). Shojo manga dipopularkan oleh Ozuka Tesamu selepas Perang Dunia Ke-2 iaitu komik yang bertajuk Princess Knight. Pertengahan tahun 1960-an, barulah muncul penulis wanita dalam genre ini iaitu Nishitani Yoshiko yang menulis mengenai kisah cinta dalam kalangan gadis Jepun kontemporari. Kajian ini meneliti teks yang terdapat dalam shojo manga terjemahan dan akan cuba menemukan ciri-ciri yang terdapat dalam shojo manga, seterusnya merumuskan faktor yang menjadikan shojo manga berjaya dalam dunia global.