Pengaruh konteks situasi terhadap variasi lafaz munada dalam al-Quran - Mohd Hakim, Siti Rasidah; Wan Sulong, Wan Muhammad; Othman, Mohd Sukki (2015)
Munada atau seseorang yang diseru adalah salah satu unsur utama yang dibincangkan dalam ujaran atau ayat Nida’ (Ayat Seruan) dalam bahasa Arab selain daripada adat nida’ atau kata seru. Ayat Nida’ merupakan salah satu gaya bahasa penting yang mendapat perhatian dalam kajian para ilmuan serta sarjana nahu dan balaghah Arab terdahulu. Ini sejajar dengan banyaknya penggunaan gaya bahasa ini di dalam al-Quran dan ianya didapati di dalam setiap juzuk serta kebanyakan surah di dalamnya. Sarjana Islam terdahulu sama ada balaghah, linguistik mahupun sarjana Usul telah menjelaskan berkenaan kepentingan konteks situasi untuk mengetahui makna dan mentafsir sesuatu ujaran termasuklah dalam pentafsiran ayat-ayat al-Quran. Oleh itu, aspek konteks situasi menjadi aspek utama dalam mentafsir dan memahami persoalan penggunaan variasi lafaz munada dalam al-Quran yang ditujukan kepada individu yang sama atau kelompok tertentu yang sama. Justeru, kajian bertujuan untuk mengenalpasti pengaruh aspek konteks situasi terhadap penggunaan variasi lafaz munada dalam al-Quran. Ayat Nida’ dalam al-Quran yang digunakan sebagai sampel kajian akan dianalisis berdasarkan Teori Semiotik Sosial Halliday Hassan (1978) untuk menghuraikan aspek situasi di dalamnya. Sehubungan itu, kajian ini diharapkan dapat menjelaskan kepentingan konteks situasi dan unsur-unsurnya berdasarkan penggunaan pendekatan terkini dalam menganalisis sesuatu ujaran khasnya ayat al-Quran.