Implikatur ayat tanya dalam surah Al-Naml : analisis pragmalinguistik ayat dan konteks - Zakaria, Muhamad Zaidi; Wan Sulong, Wan Muhammad; Mohd Sa'ad, Muhammad Luqman Ibnul Hakim (2015)
Setiap implikatur ayat tanya yang dituturkan itu mengandungi makna tertentu, tidak semestinya membawa makna tujuan pertanyaan. Pentafsiran yang salah terhadap ayat tanya yang berbagai-bagai dalam bentuk pertuturan dan penulisan memberi implikasi terhadap ketepatan maksud. Hal ini disebabkan ketepatan maksud ayat tanya seseorang misalnya tidak dapat diukur menerusi ungkapan semata-mata kerana ada kalanya seseorang itu mempunyai maksud yang lain, bukan seperti yang diucapkan mengikut pemahaman pendengar ketika itu. Apatah lagi ujaran ayat tanya dalam al-Quran yang sudah pasti mempunyai makna implisit yang begitu luas di samping ayat al-Quran yang mempunyai nilai balaghah yang sangat tinggi. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti dan menghuraikan makna eksplisit dan implisit yang terkandung dalam ujaran ayat tanya berdasarkan konteks. Kajian ini merupakan satu penyelidikan teks dokumen dari perspektif pragmalinguistik yang menganalisis wacana lisan implikatur ayat tanya dalam surah al-Naml. Pengkaji melakukan penelitian terhadap variasi implikatur ayat tanya dan makna ayat berdasarkan konteks. Data kajian dianalisis berlandaskan Teori Relevan yang di kemukakan oleh Sperber dan Wilson (1986) dan diolah mengikut kesesuaian kajian teks al-Quran berdasarkan pendapat-pendapat yang dikemukakan oleh ahli tafsir yang muktabar yang telah pun dipersetujui khususnya pendapat-pendapat di dalam bidang bahasa. Hasil kajian mendapati bahawa penggunaan implikatur ayat tanya dalam surah al-Naml bukan sahaja berfungsi sebagai pertanyaan tetapi sebagai pengungkap pelbagai fungsi lain seperti mempersenda, memberi amaran, dan mencela. Ujaran ayat tanya ini berfungsi dengan sempurna dalam usaha memberi kefahaman kepada pendengar dengan mesej tersirat yang mungkin tidak dapat disampaikan dengan gaya bahasa yang lain.