Perbandingan kaedah teradun dan tradisional dalam pembelajaran elektronik - Bakry, Nurul Shazwani; Mohd Puad, Mohd Hazwan (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2016)
Kajian ini dijalankan bertujuan membuat analisis persepsi dan pencapaian pelajar terhadap keberkesanan pembelajaran teradun dalam pembelajaran elektronik. Kumpulan satu diletakkan di dalam kelas pembelajaran tradisional, dan kumpulan kedua diletakkan dalam kumpulan kelas pembelajaran teradun di mana kaedah penyampaian termasuk menggunakan atas talian sebanyak lima puluh peratus (50%) dan selebinhnya pertemuan didalam kelas. Setiap reka bentuk unik disesuaikan untuk menangani kandungan kursus dan objektif pembelajaran elektronik. Persepsi dalam konteks kajian ini ialah sikap dan kelakuan mereka terhadap pembelajaran teradun. Manakala prestasi palajar akan di ukur sebelum kaedah dijalankan sebagai pre-test dan selepas pembelajaran dilakukan sebagai post-test. Kajian ini akan menyediakan pelajar dengan memahami kekuatan dan kelemahan setiap kaedah penyampaian dalam pengajaran dan pembelajaran untuk mereka bentuk arahan pelengkap untuk memaksimumkan pembelajaran.