Cetakan 3D bergred perubatan bolehkan doktor buat simulasi bedah pesakit - Zakaria, Azman (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2018)
SERDANG, 22 Mac - Sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya membangunkan inovasi Medical Grade 3D Print (MeG3rD) atau ‘Method’ yang mampu mengreplikakan cetakan 3D anatomi pesakit dengan nisbah 1:1 dibandingkan dengan patalogi (organ berpenyakit) yang sebenar.