Motivasi untuk terlibat dalam badan sukarela dalam kalangan pelajar universiti awam - Mohamad Idrus, Wan Nur Izzati (2015)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji motivasi untuk terlibat dalam badan sukarela iaitu Kelab Penyayang dalam kalangan pelajar universiti di sebuah Universiti Awam (UA) dalam konteks penglibatan dalam kesukarelawanan sebagai satu pendekatan pendidikan moral. Reka bentuk kajian ini ialah kajian gabungan iaitu kajian kuantitatif dan kajian kualitatif dengan menggunakan pendekatan deskriptif dan kaedah kajian kes. Instrumen kajian diubahsuai berdasarkan Volunteer Function Inventory (VFI) oleh Clary dan Snyder (1999). Sampel kajian soal selidik terdiri daripada 76 orang pelajar UA yang terlibat dalam Kelab Penyayang yang dipilih secara persampelan bertujuan. Manakala 9 orang pelajar UA yang memegang jawatan dalam Kelab Penyayang dipilih menjadi responden kajian dalam kaedah temu bual. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa dimensi motivasi paling utama untuk terlibat dalam Kelab Penyayang dalam kalangan pelajar UA adalah dimensi motivasi nilai peribadi (M = 4.39, SP = 0.397). Selain itu, dapatan soal selidik turut mendapati bahawa sub dimensi motivasi tanggungjawab untuk membantu golongan yang memerlukan adalah sub dimensi motivasi paling utama bagi pelajar UA untuk terlibat dalam Kelab Penyayang (M =4.54, SP = 0.502). Dapatan temu bual pula menunjukkan bahawa bahawa dimensi motivasi nilai peribadi adalah tema utama untuk pelajar UA terlibat dalam Kelab Penyayang. Antara sub tema dimensi motivasi nilai peribadi yang mendorong mereka terlibat adalah nilai tanggungjawab, rasa belas kasihan, kepercayaan agama dan nilai membantu. Terdapat juga tema dan sub tema bagi dimensi-dimensi motivasi seperti pembelajaran, sosial,kerjaya dan peningkatan diri yang turut mendorong responden kajian terlibat dalam Kelab Penyayang. Dapatan kajian ini memberi implikasi bahawa pembentukan dan dorongan tingkah laku moral terutama penglibatan pelajar universiti dalam kesukarelawanan perlu dipertimbang dari aspek dimensi dan sub dimensi motivasi untuk terlibat dalam kesukarelawanan.