Tret personaliti dan pemilihan kerjaya pelajar sekolah menengah teknik - Mokhtar Yazid, Muhammad Syafiq (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2017)
Personaliti dan pemilihan kerjaya sering berkait rapat antara satu sama lain. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tret personaliti paling dominan dan pemilihan kerjaya pelajar sekolah menengah teknik. Reka bentuk kajian ini ialah kajian deskriptif korelasi bertujuan melihat hubungan antara personaliti dan pemilihan kerjaya pelajar sekolah menengah teknik. Dua alat ukuran digunakan iaitu Inventori Personaliti Big Five dan Soal Selidik Minat Kerjaya (SDS). Responden kajian terdiri daripada 240 orang pelajar tingkatan empat yang dipilih secara rawak daripada sembilan buah Sekolah Menengah Teknik di Malaysia. Data yang diperolehi daripada soal selidik akan dianalisis melalui komputer dengan menggunakan perisian Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) versi 23.0. Data dianalisis menggunakan dua kaedah statistik iaitu statistik deskriptif dan statistik inferensi. Analisis deskriptif melibatkan frekuensi, min dan peratusan sementara analisis statistik inferensi menggunakan ujian korelasi Pearson.