Kemahiran kebolehpasaran pelajar kolej vokasional selepas menjalani Latihan di Tempat Kerja (OJT) - Mokhtar, Mohd Fadhil; Jusoh, Rosnani (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2017)
Transformasi Pendidikan Vokasional sejak 2013 merupakan satu agenda penting dalam memartabatkan pendidikan vokasional agar ia seiring dengan pendidikan aliran perdana. Pengubahsuaian sistem pendidikan vokasional di negara ini bertujuan untuk menuju ke arah negara berpendapatan tinggi. Persaingan menjadikan Sekolah Vokasional dinaiktaraf menjadi sebuah Kolej Vokasional supaya pelajar lepasan ini mendapat pengetahuan dan kemahiran yang secukupnya untuk merebut peluang pekerjaan dan karier di dalam sector industri Malaysia. Latihan di Tempat Kerja (OJT) merupakan latihan akhir yang akan dijalankan oleh pelajar untuk bergraduasi yang membantu meningkatkan kemahiran employabiliti diperlukan majikan serta elemen keusahawanan yang merupakan kemahiran penyelesaian kepada pengangguran di Malaysia.