Hubungan antara stres dengan motivasi pencapaian dalam kalangan pelajar BPSP di Universiti Putra Malaysia - Yusran, Noor Ashira; Che Hassan, Norlizah; Mohd Puad, Mohd Hazwan (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2017)
Keadaan yang menyumbang kepada stres tidak dapat dielakkan oleh pelajar-pelajar Bacelor Pendidikan (Sains Pertanian) di UPM. Bebanan tugasan serta kurang kemahiran menguruskan masa menyebabkan pelajar BPSP menjadi stres seterusnya memberi impak kepada motivasi diri pelajar sama ada dalam bentuk positif atau negatif. Kajian ini dijalankan bagi mengkaji hubungan antara stres dengan motivasi pencapaian dalam kalangan pelajar Bacelor Pendidikan (Sains Pertanian) (BPSP) di Universiti Putra Malaysia dan menjawab lima persoalan kajian tentang tahap stres dan tahap motivasi pencapaian pelajar BPSP dan perbandingannya berdasarkan jantina dan tahun pengajian. (UPM). Sampel kajian ini adalah 75 orang pelajar yang dipilih secara rawak berstrata. Dapatan kajian dianalisis menggunakan IBM Statistical Package for Social Science (SPSS) Version 22.0. Tahap stres pelajar BPSP adalah pada tahap sederhana kerana kebanyakan mereka berhadapan dengan kerisauan terhadap prestasi akademik mereka. Manakala tahap motivasi pencapaian pelajar BPSP pada tahap sederhana tinggi kerana mereka punya dorongan kuat yang membolehkan mereka mengawal dan mengatasi cabaran dengan baik bagi mencapai objektif atau sasaran dalam pembelajaran mereka. Hasil perbincangan juga menjelaskan implikasi dan cadangan kajian terutamanya kepada pelajar BPSP untuk mempersiapkan diri mereka dengan pelbagai strategi bagi mengatasi stres dan meningkatkan motivasi pencapaian dalam diri mereka.