Pengaruh globalisasi terhadap masyarakat Islam mengikut pandangan Yusuf Al-Qaradhawi - Muhammad Harun, Husni (2015)
Istilah “globalisasi” bukanlah istilah yang kabur kerana ia boleh difahami melalui kesannya yang telah mempengaruhi umat Islam. Gelombang baru atas nama ‘globalisasi’ disebar ke dunia termasuklah dunia Islam. Selepas era penjajahan dunia barat ke atas dunia Islam, arus baru pula disasarkan. Kali ini ia lebih menyebarkan idologi dan gaya hidup yang mengelirukan umat Islam sehingga ada yang telah diperangkap. Ramai golongan pemikir dan ahli politik sering mengutarakan pandangan dan sikap apabila membahaskan isu globalisasi. Globalisasi ada baik buruknya dan masyarakat Islam tidak harus menerima secara bulat-bulatnya. Kajian ini bertujuan untuk meganalisa pandangan Yusuf al-Qaradhawi berkaitan dengan globalisasi dan penyebaran hegemoni barat terhadap masyarakat Islam serta mengenal pasti impak positif dan negatifnya terhadap masyarakat Islam. Kajian ini juga bertujuan untuk menganalisis pandangan ilmuan Islam Yusuf Al-Qaradhawi terhadap pengaruh globalisasi dan penyebaran hegemoni barat terhadap masyarakat Islam. Kajian perpustakaan ini dijalankan untuk memenuhi tujuan yang tersebut di atas dengan menganalisa tulisan ilmiah dan pandangan-pandangan ilmuan yang berkaitan dengan pengaruh globalisasi terutamanya Yusuf al-Qaradhawi.Yusuf al-Qaradhawi menemui bahawa globalisasi ada kaitan secara langsung dengan sistem ekonomi kapitalis yang bertunjang dan berlandaskan prinsip dan nilai-nilai ekonomi terbuka dan berpihak kepada yang berkuasa yang sebahagiannya bertentangan dengan Islam. Ciri asas sistem ekonomi ini adalah mengenai penekanan mutlaknya kepada budaya kebendaan dan penafiannya terhadap nilai kerohanian dan nilai kudus. Ini jelas menunjukkan bahawa peringkat dasar lagi, objektif globalisasi ada juga bertentangan dengan keadilan sejagat. Ini adalah hakikat yang tidak boleh dipertikaikan lagi. Dunia Islam mungkin mendapat faedah daripada pendekatan pasaran bebas di peringkat antarabangsa melalui sistem ekonomi ini, tetapi faedah yang diperoleh daripadanya lebih bersifat pinggiran (marginal) dan kecil sahaja berbanding faedah yang berlipat kali ganda dikaut oleh para pengawal globalisasi itu sendiri iaitu negara-negara kaya.