Penanda linguistik Bahasa Tamil dalam komunikasi facebook - Sinayah, Malarvizhi (2015)
Kajian ini memfokuskan penanda linguistik bahasa Tamil dalam komunikasi Facebook. Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengenal pasti penanda linguistik yang digunakan oleh penutur bahasa Tamil dalam komunikasi Facebook, menganalisis bagaimana cara pengguna bahasa Tamil meluahkan emosi menerusi „bahasa‟ dalam komunikasi Facebook. menjelaskan jenis emosi yang diluahkan oleh penutur bahasa Tamil dalam komunikasi Facebook, merumuskan maklumat emosi bahasa Tamil dalam komunikasi Facebook. Model Lens (Brunswik, 1956), Model Komunikasi SMCR (Carey, 1989) dan Teori Tholkaappiya Meypaattiyal (த ொல்஑ொப்பி஬ த஫ய்ப்பொட்டி஬ல்) dalam Vellaivaranan (1986) dijadikan asas dalam kajian ini. Kajian ini menggunakan kaedah alternatif, dan analisis kandungan, yang berinstrumenkan pemerhatian berserta, dan temu bual. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan kaedah kualitatif yang disertakan dengan peratusan mudah. Hasil kajian menunjukkan bahawa penutur Tamil yang berkomunikasi dalam Facebook menggunakan lapan jenis penanda linguistik untuk meluahkan emosi melalui teks. Perkataan emosi, penanda linguistik, kata seruan, peribahasa, dan dialog wayang gambar ialah lima penanda verbal yang ditemukan dalam kajian ini. Manakala emotikon, tanda baca, dan meme digunakan sebagai penanda nonverbal mewakili mimik muka dan intonasi dalam komunikasi bersemuka. Penutur bahasa Tamil dalam Facebook didapati meluahkan emosi menerusi „bahasa‟ dengan santun walaupun ia tidak dimestikan. Penutur Tamil juga dapat meluahkan kelapan-lapan emosi yang disenaraikan dalam buku tatabahasa Tamil Tholkaappiyam semasa berkomunikasi dalam Facebook. Hasil kajian juga menampakkan emosi gembira dan marah sebagai emosi yang kerap diluahkan oleh penutur bahasa Tamil dalam komunikasi Facebook. Cadangan untuk kajian masa hadapan juga dikemukakan oleh penyelidik untuk memudahkan pengkaji masa hadapan menyelami bidang analisis wacana, khususnya dalam media terbaharu.