Helang cetus idea cipta alat pengesan - Berita Harian, Nurhayati Abllah (2007)
Idea untuk mencipta sistem ini adalah hasil penyelidikan dan cabang ilmu yang dipelajari iaitu perhutanan, kejuruteraan dan survei pada 1996 lalu, ketika dipinjamkan ke Pusat Remote Sensing Negara (Macres) sebagai Timbalan Pengarah. Tidak ramai individu di negara ini mempelajari bidang itu secara khusus kecuali saya dan seorang lagi 'junior' saya yang kini menetap di Sarawak.