Prediktor Tingkah Laku Keibubapaan Ibu Dan Kesejahteraan Anak Dari Keluarga Melayu Bercerai - Mohamad Amin, Zarina (2009)

(untitled)
Rancangan Malaysia Kesembilan (RMKe-9) menyatakan bahawa pembentukan institusi keluarga yang sejahtera adalah penting bagi menjana modal insan berdaya saing. Pergolakan dalam institusi keluarga mengakibatkan ikatan perkahwinan berakhir dengan perceraian. Di Malaysia, bilangan keluarga bercerai yang diketuai oleh ibu adalah semakin meningkat dan kajian mendapati keluarga ibu bercerai menghadapi pelbagai kesulitan hidup berbanding keluarga lengkap, disamping memberi kesan terhadap kesejahteraan anak Secara amnya, kajian ini bertujuan untuk menentukan prediktor bagi tingkah laku keibubapaan ibu dan kesejahteraan anak dari keluarga Melayu bercerai. Sampel utama (N=413) kajian merupakan ibu yang telah bercerai dan salah seorang anak mereka yang masih bersekolah (rendah atau menengah) sebagai subsampel kajian (anak fokus; n=100). Data telah dikumpulkan secara temu bual bersemuka menggunakan borang soal selidik. Tingkah laku keibubapaan ibu telah diukur menggunakan „Parental Bonding Instrument’ (Parker, Tupling & Brown, 1979). Kesejahteraan anak pula diukur berdasarkan tiga aspek iaitu tekanan perasaan [Center for Epidemological Studies- Depression Scale (Radloff, 1977)], penghargaan kendiri „Rosenberg Self-Esteem Scale’ Rosenberg, 1979) dan pencapaian akademik. Kesemua instrumen yang digunakan telah diadaptasi mengikut kesesuaian budaya tempatan. Penemuan hasil kajian menunjukkan tingkah laku keibubapaan ibu Melayu bercerai yang tinggi mempengaruhi faktor kemurungan dan penghargaan kendiri anak. Responden ibu Melayu bercerai juga menunjukkan persepsi penghargaan kendiri ibu yang baik dan keprihatinan yang tinggi mempengaruhi kesejahteraan anak. Kesejahteraan anak (tekanan perasaan, penghargaan kendiri dan pencapaian akademik) yang dikaji pula adalah pada tahap yang sederhana dan ianya dipengaruhi oleh faktor tingkah laku sosial anak yang positif. Penghargaan kendiri ibu Melayu bercerai yang dikaji merupakan faktor penyumbang utama dan mempengaruhi tingkah laku keibubapaan ibu. Manakala tingkah laku sosial anak pula adalah faktor yang mempengaruhi kesejahteraan anak dari keluarga Melayu bercerai. Situasi ini menggambarkan bahawa persepsi penghargaan kendiri ibu dan tingkah laku sosial anak fokus yang dipamerkan memberi kesan positif terhadap kualiti kesejahteraan keluarga Melayu bercerai. Kesimpulannya, kajian ini memberi sumbangan baru terhadap bidang ekologi keluarga Melayu bercerai dan kualiti kesejahteraan hidup individu ibu dan anak. Faktor penentu tingkah laku keibubapaan ibu dan kualiti kesejahteraan anak yang stabil mendorong kepada sistem ekologi keluarga (jaringan sokongan, sumber ekonomi dan kefungsian keluarga) Melayu bercerai berfungsi dengan lebih baik.