Masalah berbahasa Melayu yang dihadapi oleh pelajar-pelajar etnik Cina di sekolah kebangsaan - kajian kes di Selangor - Ang, Lay Hoon; Mezah, Che Radiah (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Malaysia membenarkan kebebasan pembelajaran dan penggunaan bahasa, termasuklah bahasa ibunda. Seperti etnik yang lain di Malaysia, kebanyakan etnik Gina masih mengekalkan penggunaan bahasa ibunda di rumah dan memilih untuk memasuki sekolah vernakular masingmasing. Mengikut statistik yang dikemukakan oleh Menteri Pendidikan Malaysia, sebanyak 93% pelajar-pelajar di sekolah kebangsaan terdiri daripada etnik Melayu, dan hanya 7% merupakan etnik bukan Melayu termasuk etnik Gina.(Sin Ghew Jit Poh, 26-6-2005) Begitu juga sebaliknya di sekolah jenis kebangsaan.