Wakaf: pemancar maklumat komunikasi sepanjang zaman - Ahmad, Abdul Mua'ti @ Zamri; Sujud, Arba'ie; Hasan, Hamisah Zaharah (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Bangsa Melayu dikatakan telah meninggalkan satu pusaka atau warisan yang luar biasa sejak 700 tahun dahulu. Melihat kepada pelbagai artifak peninggalan warisan budaya Melayu meninggalkan pelbagai cerita sejarah yang kaya. Namun kini yang tinggal hanya nama sahaja lantaran tiada usaha-usaha untuk menjadikan artifak tersebut bahan sejarah yang boleh dikenali serta dibanggakan masyarakat. Satu daripada peninggalan yang kini semakin tidak dikenali ialah wakaf. Wakaf merujuk kepada binaan kecil berupa pondok dengan empat atau lebih tiang, tanpa dinding tetapi berbumbung. Kebiasaannya binaan ini dibina dengan lantai sama ada dari kayu atau simen yang ditinggikan sedikit dari paras tanah. Binaan ini dulunya terdapat begitu banyak di sepanjang jalan-jalan utama di negara ini, di persimpangan jalan, di tepi sungai, di tepi pantai terutamanya berdekatan penambang atau pengkalan, di sawah padi dan di perkarangan rumah ibadat seperti masjid dan wat Buddha.