Amalan membaca dalam kalangan remaja - Zakaria, Jama'yah; Sujud, Arba'ie; Ismail, Narimah; Salleh, Che Ibrahim (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Malaysia kini pada era globalisasi yang mementingkan aplikasi teknologi maklumat yang membantu untuk menyediakan masyarakat berpengetahuan terutama kepada golongan belia yang bakal menjadi peneraju dan pekerja.Antara aspek yang diberikan perhatian dalam RM ke-9 ialah memberikan keutamaan pembangunan modal insan bermindakan kelas pertama. Hal ini selaras dengan hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang beridentiti sendiri. Dalam hubungan ini masyarakat berminda kelas pertama adalah masyarakat berpengetahuan, mampu berdaya saing, berbudaya kerja cemerlang, berintegriti, dan memiliki kekuatan moral. Hal ini akan dapat dicapai antaranya melalui perubahan sikap dan kesediaan untuk menambah pengetahuan melalui pembacaan. Walaupun pelbagai usaha dilakukan oleh kerajaan untuk meningkatkan kesedaran tahap membaca dalam kalangan rakyat Malaysia, kajian ini mengandaikan tahap kesedaran membaca dalam kalangan belia yang menjadi responden masih rendah. Bahan bacaan yang digunakan pula masih bersifat bacaan ringan.