Kaedah komunikasi dalam pembelajaran Bahasa Melayu sebagai bahasa kedua dalam kalangan pelajar India - Ong, Hai Liaw (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Perkataan kaedah dalam Kamus Dewan bermakna cara atau peraturan membuat sesuatu (2000: 557). Dalam sesebuah negara, bahasa merupakan alat komunikasi yang amat penting dan kita memerlukan kaedah atau strategi untuk menyampaikan mesej atau maksud dalam bahasa sasaran yang benar-benar diperlukan dalam komunikasL Menurut Faerch dan Kasper (1983) dalam kajian kaedah komunikasi menyatakan kaedah pencapaian lebih penting dalam penyelesaian masalah jika dibandingkan dengan kaedah pengurangan yang hanya digunakan untuk mengelakkan kesukaran dalam komunikasi.