Pemerkasaan masyarakat kini melalui bahasa puisi - Abd Rahman, Samsina (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Pemerkasaan kuasa dan tamadun sekular Barat yang berlaku melalui proses atau gejala globalisasi kini memberikan kesan negatif kepada bahasa dan bangsa Melayu. Bahasa dan bangsa Melayu mengalami kegoncangan dan kegoyahan dari segi status kedudukan dan kewibawaannya. Kedudukan dan kedaulatan bahasa Melayu kian tergugat dan kebudayaan bangsa Melayu semakin tercemar hasil percikan dan pewarnaan kebudayaan Barat dengan kedatangan arus globalisasi dan medan ICT(teknologi maklumat). Justeru bahasa dan bangsa Melayu perlu dilestari dan diperkasakan demi mempertahankan jati diri dan citra bangsa yang diasaskan kepada bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan negara. Di samping berusaha untuk mengekalkan dan mengkhazanahkan makna peribahasa Melayu iaitu "Bahasa menunjukkan bangsa" dan "Bahasa Jiwa Bangsa". Kejayaan mempertahan jati diri bangsa Melayu melalui pelestarian bahasa Melayu akan turut memperkasa masyarakat dan budaya Melayu.