Halangan bahasa, budaya dan sosial dalam kalangan warga tua - Salleh, Che Ibrahim; Abd Rahim, Normaliza; Nik Muhamad Affendi, Nik Rafidah (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Warga tua atau warga emas adalah orang tua yang berumur 60 tahun ke atas. Warga tua dalam usia ini mestilah tinggal bersama dengan orang lain yang lebih muda yang akan dapat perhatikan mereka pada setiap masa. Warga tua memerlukan perhatian yang penuh kerana kadangkala apa yang mereka lakukan ini tidak sesuai dengan tahap umur mereka (Normaliza Abd Rahim, 2008). Kesihatan mereka tidak mampu untuk menampung aktiviti harian mereka. Warga tua ini biasanya akan duduk berehat di rumah atau pun tidur apabila berasa terlalu letih. Mereka sukakan aktiviti seperti menonton televisyen atau pun duduk termenung sendirian. Kita tidak seharusnya membiarkan warga tua ini melamun atau pun bersendirian kerana mereka akan berasa terlalu sunyi dan tidak gembira (Hendricks, J., & Hendricks, C. D,1986).