Masa depan Bahasa Melayu : kajian terhadap sikap ibu bapa Melayu di Melbourne - Ahmad, Anzaruddin (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Buat pertama kalinya, konsep sikap telah dijadikan fokus perbahasan dalam ilmu sains social oleh Thomas William (1918-1220), seorang ahli sosiologi yang banyak mengkaji kehidupan dan perubahan sosia!. Beliau menulis buku "Polish Peasant in Europe and America ; Monograph of an Immigrant Group" yang merupakan hasil kajian bersama yang dilakukannya dengan Florian Znaniecki. Mereka mengkaji tentang masyarakat Polish (orang-orang Poland) yang berhijrah ke Amerika Syarikat. Menurut Thomas dan Znaniecki, dua aspek yang perlu diambil-kira ketika membahaskan tentang kehidupan dan perubahan sosial ialah sikap individu dan budaya objektif (objective cultural). Thomas and Znaniecki (1974 ; 22) mendefinisikan sikap sebagai ;- "By attitude we understand a process of individual consciousness which determines real or possible activity of the individual in the social world".