Perbualan institusi sebagai genre: satu kajian interaksi social - Othman, Arbak; Lapasau, Merry (Universiti Putra Malaysia, 2008)
Pada dasarnya, bentuk-bentuk analisis perbualan menumpukan perhatian pada isu makna dan konteks dalam interaksi. Analisis perbualan (AP) berbeza-beza dari segi fokus melalui kedua-dua makna dan konteks kepada idea berurutan. Pendek kata, AP merangkumi teori yang menghujahi tindakan sebelumnya sebagai aspek utama konteks lakuan, bahawa makna suatu tindakan lebih banyak ditentukan oleh urutan tindakan sebelumnya daripada ianya bermula, dan bahawa konteks sosial merupakan perkara yang dicipta dan dinyatakan dalam dan melalui organisasi interaksi secara berurutan. Pendekatan ini dikemukakan berdasarkan teori asas tentang bagaimana peserta menyesuaikan diri kepada interaksi.