Kenaikan harga rumah sekunder - Jalil, Haszlila; Mohd Tawil, Norngainy; Mat Raschid, Mohd Yazah; Ismail, Nor Azlina (Jabatan Seni Bina, Fakulti Kejuruteraan & Alam Bina, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Hartanah kediaman merupakan aset penting yang dijadikan sebagai tempat tinggal yang boleh juga menjana pendapatan melalui sewaan, pajakan dan sebagai jaminan. Kenaikan harga harta tanah kediaman yang semakin meningkat, memberi berita gembira kepada para pelabur tetapi menjadi mimpi ngeri kepada individu yang ingin memiliki kediaman sendiri. Walau bagaimanapun, pembeli masih mempunyai pilihan sama ada membeli rumah yang baru dilancarkan dengan harga yang tinggi atau mencari rumah terpakai sedia ada di pasaran yang boleh dibeli dengan harga yang lebih rendah. Penyelidikan yang dilaksan adalah untuk melihat trend harga rumah sekunder seterusnya menyedi satu teori kerangka kenaikan harga rumah sekunder.