Perbandingan Sistem Penalti dan Konvensional dalam Pengurusan Disiplin Pelajar Sekolah Menengah - Zainal, Khalim (2004)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji keberkesanan Program Sistem Penalti (PSP) sebagai satu kaedah pengurusan disiplin bilik darjah berdasarkan persepsi guru dan pelajar. PSP merupakan satu kaedah pengurusan disiplin yang menggunakan mata penalti untuk setiap kesalahan disiplin pelajar. Keberkesanan Program Sistem Penalti yang dilihat ialah terhadap aspek pengurusan disiplin bilik darjah secara umum, kekerapan tingkah laku vandalisme, ponteng, datang lewat dan masalah disiplin lain. Perbandingan keberkesanan bagi aspek-aspek tersebut telah dilakukan dengan Program Disiplin Konvensional (PDK) iaitu program yang digunakan oleh kebanyakan sekolah dalam menguruskan disiplin bilik darjah.