Rangkaian gelang dengan laluan token - Mohd Saman, Md. Yazid
Rangkaian Gelang yang menggunakan kaedah Laluan-Token sebagai protokol penvelarasan penggunaan salurannva adalah merupakan satu rangkaian yang dipopularkan oleh IBM(tm). Kertas ini membincangkan beberapa konsep mudah bagi perlaksanaan rangkaian tersebut dan menilai prestasinya, yang mana diukur di dalam bent uk masa sambutan dan penggunaan saluran.