Persepsi pelajar tingkatan empat terhadap pelaksanaan pentaksiran berasaskan kerja kursus dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan - Balasingam, Rathimalar; Alwi, Nor Hayati (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Tujuan utama kajian ini adalah untuk meneroka persepsi pelajar terhadap pelaksanaan pentaksiran berasaskan kerja kursus dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. Selain itu, kajian ini juga dijalankan untuk meneroka persepsi pelajar Tingkatan Empat terhadap tempoh masa yang diberikan dalam melaksanakan kerja kursus, elemen-elemen yang ditaksir dalam kerja kursus dan kemudahan infrastruktur yang disediakan oleh pihak sekolah untuk melaksanakan kerja kursus dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. Kajian ini dijalankan dalam bentuk kualitatif menggunakan kaedah temu bual tidak formal yang mengandungi soalan-soalan ‘open-ended‟ ditujukan kepada pelajar. Soalan-soalan ini adalah berasaskan isu-isu yang dihubungkaitkan dengan objektif kajian ini. Analisis dibuat daripada maklum balas yang diberikan oleh kesepuluh responden yang melaksanakan kerja kursus dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. Responden yang ditemu bual terdiri daripada tujuh orang pelajar perempuan dan tiga orang pelajar lelaki yang menuntut di Sekolah Menengah Kebangsaan Batu Laut, Sekolah Menengah Kebangsaan Tanjong Sepat, Sekolah Menengah Kebangsaan Jugra, Sekolah Menengah Kebangsaan Telok Datok dan Sekolah Menengah Kebangsaan Telok Panglima Garang, Selangor. Dapatan Kajian menunjukkan bahawa seramai lapan daripada sepuluh responden yang ditemubual menyatakan bahawa tempoh masa selama dua bulan (8 minggu) yang diberikan untuk pelaksanaan kerja kursus adalah tidak mencukupi. Kesemua sepuluh responden yang ditemubual juga menyatakan bahawa elemen-elemen yang ditaksir di dalam kerja kursus dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan adalah terlalu banyak dan berkait antara satu sama lain. Kesemua sepuluh responden yang ditemubual menyatakan bahawa kemudahan infrastruktur yang disediakan oleh pihak sekolah seperti komputer dan alat pencetak adalah tidak mencukupi. Walau bagaimanapun, menurut responden-responden ini bekalan kertas A4 yang disediakan oleh pihak sekolah untuk penyediaan kerja kursus Prinsip Perakaunan adalah mencukupi. Secara keseluruhannya kajian ini dapat memberi banyak informasi tentang masalah yang dihadapi oleh pelajar dalam pelaksanaan kerja kursus dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan.