Kepuasan kerja: satu pemerhatian awal kepada teori - Abdullah, Siti Norain; Abdul Kadir, Suhaida (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Artikel ini membincangkan tentang teori yang sering dikaitkan dengn kepuasan kerja yang diahirkan oleh pakar-pakar motivasi terdahulu. Teori yang diwujudkan merupakan landasan kepada proses mencari dan menilai faktor yang mewujudkan kepuasan kerja dalam diri individu. Antara teori yang dibincangkan ialah Teori Hierarki Keperluan Maslow, Teori Dua Faktor Herzberg dan Teori ERG Alderfer. Diakhir perbincangan ini akan didapati terdapat perbezaan dan perbandingan diantara teori yang dibincangkan.