Health Belief Model dan tingkah laku kesihatan - Ahmad, Juwariah; Abu, Rosini; Hamzah, Ramlah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Beberapa masalah kesihatan awam moden yang ketara adalah disebabkan oleh tabiat individu atau lebih dikenali dengan tingkah laku. Kita mengetahui bahawa tingkah laku mempengaruhi kesihatan dan juga kesihatan mempengaruhi tingkah laku. Pengetahuan, sikap dan kemahiran memainkan peranan penting dalam penyesuaian dan pemeliharaan tingkah laku yang khusus, termasuklah tingkah laku berkaitan dengan kesihatan. Tingkah laku makan yang sihat dipengaruhi oleh faktor fizikal, biologi, dan sosial. Tingkah laku individu di pengaruhi dan mempengaruhi personaliti dan pertaliannya dengan orang lain. Ini termasuklah ahli keluarga, komuniti persekitaran, kebudayaan, faktor geografi dan persekitaran fizikal yang lain. Banyak teori dan model yang dikenalpasti mengkaji tentang tingkah laku. Antaranya ialah teori tingkah laku terancang (Theory of Planned Behavior), teori tindakan alasan (Theory of Reason Action), teori social kognitif (Social Cognitive Theory), Health Belief Model dan sebagainya. Kertas konsep ini menerangkan aplikasi Health Belief Model dalam mengkaji tingkah laku berkaitan kesihatan yang mana sepatutnya boleh menjadikan garis panduan kepada individu untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat.