Model kematangan teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) lama dan baru - Abdul Rahman, Rosmarwati; Ab. Jalil, Habibah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
TMK memberi kesan positif ke atas sistem pendidikan hari ini. Walau bagaimanapun, kajian menunjukan bahawa banyak institusi pendidikan gagal untuk menggunakan TMK sepenuhnya (Julian, 2010). Oleh itu, model kematangan TMK dihasilkan untuk melihat pembangunan infrastruktur TMK dan penggunaan TMK dalam pendidikan di kolej dan universiti. Kertas ini menerangkan tentang model kematangan TMK baru dan lama. Setiap model kematangan TMK mempunyai peringkat dan tahap masing-masing. Selain itu, kertas ini juga membincangkan tentang perbezaan antara model kematangan lama dan baru di kolej dan universiti. Maklumat dalam kertas kerja ini dapat digunakan oleh penyelidik yang sedang menjalankan kajia tentang kematangan TMK di sekolah dan pendidikan tinggi.