Pembangunan kepimpinan belia melalui praktis pementoran: bagaimana dan potensi sumbangannya - Arshad, Mohd Mursyid; Ismail, Ismi Arif; Suandi, Turiman; Omar, Zoharah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Peranan dan sumbangan golongan belia amat diperlukan terutamanya dari aspek kepimpinan dalam meneruskan agenda pembangunan negara. Kewujudan kepimpinan baharu golongan belia akan membentuk satu kumpulan pelapis yang mampu mencorakkan landskap sosio ekonomi dan politik negara. Penglibatan bakat kepimpinan belia baharu perlu digilap melalui latihan profesional dan pendedahan yang meluas serta turut menekankan pendekatan pementoran untuk meningkatkan potensi kepimpinan dalam kalangan belia. Kertas konsep ini membincangkan fokus satu kajian terhadap peserta program pembangunan kepimpinan di peringkat nasional dan menjawab beberapa persoalan berkaitan iaitu; 1) Apakah yang mereka pelajari dari mentor?; 2) Bagaimanakah mereka belajar dari mentor?; 3) Bagaimanakah pementoran berlaku? 4) Apakah yang mereka lakukan selepas memperoleh pengetahuan dari mentor?; dan 5) Apakah model pementoran yang paling sesuai untuk pembangunan kepimpinan belia? Penerokaan empirikal ini menghuraikan proses pendekatan pementoran dalam konteks pembangunan kepimpinan dan mencadangkan strategi pendayaupayaan belia yang lebih efektif dan sistematik.