Analisis perbandingan pengukuran pemikiran kritis pelajar - Mohd Rosdi, Mohd Fadzil; Abdul Kadir, Suhaida (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Kertas ini adalah untuk membuat analisis dan perbandingan instrumen pengukuran kecenderungan pemikiran kritis pelajar iaitu University Florida Critical Thinking Inventory (UFCTI) dengan California Measure of Mental Motivation (CM3). Kajian ini adalah berdasarkan ulasan kajian lepas mengenai instrumen pengukuran kecenderungan pemikiran kritis pelajar dan juga pemikiran kritis. Perbandingan dibuat berdasarkan kepada kajian-kajian lepas literatur. Untuk menjalankan kajian literatur, beberapa kata kunci yang telah dikenal pasti. Beberapa pangkalan data elektronik yang terdapat di perpustakaan university seperti Springer, ProQuest, SAGE, Emerald, EBSCOhost dan Science Direct telah digunakan untuk mencari bahan-bahan dan sumber-sumber sokongan untuk dijadikan sebagai literatur. Dalam kajian, penulis mendapati kedua-dua instrumen ini dapat mengukur kecenderungan pemikiran kritis pelajar tetapi mestilah bersesuaian dengan responden yang hendak dibuat kajian. Instrumen UFCTI adalah sesuai untuk pelajar kolej atau universiti manakala CM3 sesuai untuk pelajar di sekolah menengah rendah.