Amalan etika dalam kalangan kaunselor di Malaysia - Mat Rani, Nurul Hasyimah; Wan Jaafar, Wan Marzuki (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Perkhidmatan kaunseling perlu selaras dengan etika yang ditetapkan oleh Lembaga Kaunselor Malaysia. Setiap kaunselor perlu menanamkan rasa tanggungjawab dalam perkhidmatan kaunseling yang diberikan dan memastikan mereka melaksanakan amalan etika dalam perkhidmatan tidak kira di instituasi awam atau swasta. Kertas kerja ini akan membincangkan tentang kajian dalam amalan etika, isu dan aduan etika, amalan etika dan tatalaku kaunselor dalam perkhidmatan kaunseling di Malaysia. Maklumat dalam kertas kerja ini dapat digunakan oleh bakal kaunselor serta kaunselor yang sedang menjalankan perkhidmatan di Malaysia sebagai panduan dalam amalan etika mereka sepanjang melaksanakan perkhidmatan kaunseling di Malaysia.