Transliterasi dan Kajian Pustaka Melayu dalam Bustan Al-Salatin - Noor Muhammad, Salmah Jan (2006)
Tesis ini bertujuan untuk mengkaji Transliterasi dan Kajian Pustaka Melayu dalam Bustan al-Salatin. Penyelidikan ini dilaksanakan dengan menggunakan pendekatan filologi dan analisis kandungan. Objektif kajian ini dipecahkan kepada tiga bahagian iaitu : mentransliterasikan secara keseluruhan naskhah Bustan al-Salatin :Bab Tujuh yang bertulisan Jawi ke dalam tulisan Rumi bagi mempermudahkan proses pemahaman serta dapat mengetengahkan naskhah ini kepada khalayak. Selain itu, pengkaji juga mengenal pasti versi-versi naskhah Bustan al-Salatin : Bab Tujuh yang ada untuk menghasilkan suatu naskhah yang paling hampir kepada naskhah asal dan membincangkan ilmu pustaka Melayu iaitu ilmu firasat, perubatan dan perkahwinan.