Beban tugas guru teknikal di Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional (SMPKV) - Mohd Nasir, Ruzanna; Abdul Kadir, Suhaida (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Kertas kerja ini membincangkan beban tugas guru teknikal di Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional (SMPKV). Skop perbincangan adalah difokuskan kepada beban tugas guru dalam bidang pendidikan khas. Tenaga pengajar untuk golongan ini juga sebenarnya memerlukan latihan khas yang sememangnya berbeza dengan mendidik atau mengajar pelajar normal. Mereka bukan sahaja harus mempunyai kelayakan penguruan asas untuk mengajar sekurang-kurangnya lima tahun dalam pendidikan khas, bermotivasi tinggi dan kreatif dalam membantu golongan berkeperluan khas malah mempunyai tahap kesabaran yang tinggi. (Lokman et al., 2009). Di mana guru teknikal pendidikan khas perlu membuat Rancangan Pendidikan Khas Individu, dokumen dirancang khas untuk setiap seorang pelajar. Program Penilaian ini dilakukan secara berterusan untuk seseorang individu dan teras perancangan pendidikan dalam pendidikan khas. Kesimpulannya sebagai guru teknikal pendidikan khas, guru perlu menguasai kemahiran terutama yang berkaitan cara-cara mendidik, mengasuh malah membimbing pelajar berkeupayaan khas ini supaya mereka mampu bangun dan menjadi satu golongan penyumbang kepada pembangunan sumber manusia negara.