Teknologi maklumat dan komunikasi dan inovasi dalam pengajaran dan pembelajaran - Arumugam, Usharani; Kamarudin, Nurzatulshima (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) bukanlah perkara baru dalam sistem pendidikan. Begitu juga dengan inovasi. Namun, keberkesanannya masih menjadi tanda soal. Dalam usaha mewujudkan modal insan yang berdaya saing dalam abad ke-21, adalah menjadi kewajipan dan tanggungjawab semua guru untuk memikirkan strategi baru secara berinovasi untuk mengintegerasikan Teknologi Maklumat dan Komunikasi dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Memandangkan bidang Teknologi Maklumat dan komunikasi berkembang maju dengan pesat dan generasi muda pula sangat tertarik dengannya, kertas konsep ini membincangkan kepentingan penggabungjalinan teknologi ini dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran supaya sistem pendidikan secara keseluruhannya berjaya dan mencapai objektif jangka panjangnya.