Kepemimpinan pengajaran dalam kalangan Guru Kanan Mata Pelajaran (GKMP) - Mohd Awal, Nur Asmarani; Abdul Kadir, Suhaida; Basri, Ramli (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Kepemimpinan adalah unsur penting di dalam profesion perguruan. Tanpa kepemimpinan dalam diri seseorang guru, maka matlamat pendidikan sukar dicapai. Kepemimpinan Pengajaran merupakan segala peranan yang diperlukan dan dilakukan seseorang untuk meningkatkan prestasi pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Peranan Guru Kanan Mata Pelajaran (GKMP) sebagai pemimpin pertengahan yang berpengalaman di sekolah-sekolah ialah membantu pengetua dalam pengurusan pengajaran dan pembelajaran mengikut bidang mata pelajaran agar dapat melancarkan urusan pentadbiran sekolah.