Permasalahan kemahiran lisan prasekolah SJK (Tamil) - Amin, Aisyah; Jamian, Abdul Rasid (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Tujuan utama kajian ini untuk mengkaji permasalahan kemahiran lisan murid prasekolah SJK (T) Saraswathy, Sungai Buloh, Selangor berpandukan Pentaksiran Lisan Berasaskan Sekolah (PLBS). Seramai lima orang murid prasekolah SJK T Saraswathy telah dipilih sebagai responden kajian. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan reka bentuk Kajian Kes. Hasil dapatan data diperoleh menggunakan instrumen pemerhatian dan temu bual. Hasil dapatan menggunakan instrumen tersebut akan dianalisis secara deskriptif dan ditunjukkan secara bentuk jadual dan peratus. Kajian ini meliputi aspek PLBS iaitu dari segi tatabahasa dan kosa kata, sebutan, intonasi dan nada, fasih dan bermakna serta bertatasusila. Dapatan kajian ini telah dibuat mengikut penskoran PLBS yang diberi oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.