Sumbangan keadilan organisasi dan pesepsi keterbatasan dalam keboleh upayaan bekerja bagi orang kelainan upaya (OKU) di Malaysia - Mohamed Yusoff, Nurizzah; Abdul Wahat, Nor Wahiza (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Kajian ini bertujuan untuk memahami sumbangan keadilan organisasi dan persepsi keterbatasan kepada keboleh upayaan Orang Kelainan Upaya (OKU) di Malaysia. Dalam erti kata lain, OKU juga berkebolehan untuk melakukan pekerjaan dan ia berkait rapat dengan keadilan dalam oraganisasi tempat OKU bekerja serta persepsi keterbatasan OKU itu sendiri. Kajian ini adalah berbentuk kualitatif dan dijalankan dalam bentuk temuramah dan direkod. Data kualitatif melibatkan 7 siri temu bual bersama OKU yang bekerja. Dapatan kajian menunjukkan bahawa secara keseluruhan, sub tema kajian ini sangat-sangat menyumbang kepada keboleh upayaan bekerja kalangan OKU. Kemudahan persekitaran, persekitaran kerja, tuntutan kerja, fizikal dan kesihatan membantu keboleh upayaan mereka. Di tambah dengan adanya keadilan dalam organisasi. Ia juga menunjukkan persepsi keterbatasan OKU terhadap kecacatan yang dialami. Kajian ini diakhiri dengan beberapa cadangan dari penyelidik yang dikemukakan kepada OKU, masyarakat, majikan dan pihak berkuasa.