Perkembangan literasi melalui teknik dan pendekatan pengajaran dan pembelajaran Bahasa Melayu dalam kalangan murid di Tadika Khalifah Didik, Ampang - Ismail, Noor Hidayah; Abd Rahman, Fadzilah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2013)
Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengkaji perkembangan literasi awal murid melalui teknik dan pendekatan yang digunakan oleh guru sewaktu sesi pengajaran dan pembelajaran berlaku. Seterusnya, kajian ini turut mengkaji teknik yang sesuai untuk mendorong murid dalam proses pemerolehan bahasa. Kajian cuba mengenal pasti cara murid belajar mengembangkan tahap literasi mereka melalui pendekatan dan teknik yang digunakan oleh guru sewaktu sesi pengajaran dan pembelajaran berlaku. Seramai 30 orang murid terlibat. Mereka dibahagikan kepada 3 buah kumpulan. Setiap kumpulan akan dibimbing oleh seorang guru. Ketiga-tiga kumpulan ini akan menjalankan aktiviti yang serupa tetapi menggunakan pendekatan yang berbeza oleh guru masing-masing. Kajian ini dilakukan secara kajian kualitatif menggunakan Teori Pembelajaran Bloom dan Teori Behaviorisme. Instrumen kajian dilakukan dengan cara perbincangan dan analisis data, membandingkan dapatan kajian yang diperoleh dengan sorotan kajian lepas yang hampir menyamai kajian ini. Penyelidik merujuk standard kandungan dan standard pembelajaran yang terkandung dalam Kurikulum Standard Prasekolah kebangsaan dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia sebagai panduan untuk mengukur tahap prestasi murid. Pendapat tokoh penyelidikan bahasa kanak-kanak diambil sebagai bahan untuk mengukuhkan kebolehpercayaan dan menyokong dapatan kajian yang diperoleh.